www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 17 Април 2014

Пита Великденско зайче

Необходими продукти
25 г мая
1 кофичка кисело мляко
1 к ч захар
50 мл олио
3 яйца
700 г брашно
сок и кора от половин портокал
стафиди, накиснати в коняк
100 г  течен шоколад
1 жълтък за намазване

3 с. л. течен шоколад за намазване
сусам за поръсване
боровинки за очи, нос и зъби

Маята се разтваря в 50 мл топла вода с 1 с. л. захар и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 50 минути.

Една топка тесто се разделя на 4 части. Всяка от тях се разточва на обла кора и се намазва с течен шоколад, отгоре се нарежда втората разточена топка, намазана с шоколад и накрая третата, тя не се намазва. От четвъртото топче се откъсват малки топчета и се оформят на фитили. Намазваме питката с разбит жълтък и залепваме по края фитилите и две малки цветенца от топченца. Останалото тесто се ползва за оформяне на глава, тяло, уши и лапи на зайчето. За очи поставяме две боровинки, за два зъба отпред също. Намазваме отново с жълтък и поръсваме тук там сусам, цветни пръчици или други семена. Печем питката в умерена фурна 180 градуса около 35 мин. Изваждаме, охлажда се върху решетка и се поднася в чиния. Да ви е сладко ! Шарен Великден и богати трапези !