www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 12 Април 2014

Питка ИН и ЯН

Необходими продукти
20 г мая
700 г брашно
1 ч л захар
2 ч л сол равни
3 с л олио
2 яйца (вторият жълтък е за намазване)
100 г сирене
400 мл хладка вода
микс от семена

В 100 мл вода се разбива маята със захарта и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя 30 мин. да втаса. Разделя се на 4 части.

Трите части се разточват на обла кора и се нареждат една върху друга в тава, застлана с хартия за печене, като се намазват с олио и се поръсва натрошено сирене. Третата кора не се намазва.

С нож се очертава питата през средата, за да се получи фигурата. От четвъртото топче се оформят дълги фитили за средата и по края на питката. От малко тесто се разточва лист колкото да се изрежат форми на цветя, поставят се от двете страни. След 10 мин. се намазва с разбит жълтък, едната страна се поръсва със семена. Печем в загрята фурна до готовност !