www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 20 Март 2014

Торта `Шоколадов мус`

Необходими продукти
за блата (необходими са ни два блата, така че продуктите са х2):
3 яйца
6 с.л. захар
1 ванилия
1/2 бакпулвер
брашно - до нужната гъстота

за шоколадовия мус:
2 натурални шоколада
250 мл течна сметана
2 яйца
3 с.л. захар + 1 с.л. вода
10 гр. желатин + 2 с.л. вода
50 гр. печени лешници

за украсата:
1 натурален шоколад
масло 50 гр.
печени лешници
8 шоколадови пурички (по желание)

Разбиваме 3 яйца и 6 с.л. захар с миксера, докато захарта се разтопи. Добавяме ванилията, 1/2 пак. бакпулвер и по малко от брашното до нужната гъстота. Във тава с ринг (26 см диаметър), слагаме хартия за печене, намасляваме я и изсипваме сместа. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна. По същия начин приготвяме още един блат.

Оставяме ги хубаво да изстинат, докато приготвим шоколадовия мус по следния начин: Отделяме жълтиците и белтъците. Разбиваме с миксер белтъците на сняг. Разбиваме леко и жълтъците, след което добавяме при тях белтъците. Сваряваме сироп от захарта и водата, само колкото да се разтопи захарта. На много тънка струйка сипваме сиропа при яйцата, като едновременно бъркаме с миксера. Разтопяваме шоколада в микровълновата на най-ниска мощност, като предварително сме го настъргали или начупили на малки парченца. Спираме фурната на всяка минутка и разбъркваме. Действаме по този начин, докато се разтопи напълно. Оставяме шоколада да изстине няколко минутки (през това време разбиваме сметаната на сняг). Започваме да добавяме яйчената смес към шоколада - първо 1 с.л., разбъркваме с шпатула. После още една лъжичка и т.н. Ако шоколадът се се втвърди, добавяме малко масло и отново загряваме в микровълновата фурна. Продължаваме да добавяме от яйчената смес, докато всичко се смеси. След това прибавяме сметаната към шоколадово-яйчената смес - първоначално няколко лъжички, разбъркваме с шпатула. После на няколко пъти и останалото количество. Накрая разбъркваме с миксер.

Сипваме желатина във водата и оставяме да набъбне. След това на котлона и на водна баня го разтопяваме. Оставяме го 1-2 мин. да изстине и на тънка струйка го сипваме при муса, докато бъркаме с миксера. В същата тава, в която сме изпекли блатовете поставяме първия. Изсипваме цялото количество мус, поръсваме с 50 гр. смени лешници и захлупваме с втория блат. По желание втория блат се сиропира. Оставяме за 2 часа в хладилника.

След това внимателно с ножа минаваме то стената на тавата и откопчаваме ринга. С нож намазваме отстрани тортата с муса, който е излязъл между двата блата. Разтопяваме с малко масло шоколада в микровълновата и заливаме тортата. Поръсваме с останалите лешници и по желание украсяваме с пурички или друго по избор.