www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 17 Март 2014

Тутманик - `охлювчета`

Необходими продукти
за тестото:
2 бр.яйца
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. олио
1 кубче мая
1 с.л.сол
1 с.л.захар
брашно колкото поеме за меко тесто /около 1 кг./

за плънката:
2 бр.яйца
200 гр.сирене

за намазване:
1 ч.ч. свинска мас

В хладко мляко разтворете маята. Прибавете солта, захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете да втаса. Пресейте брашното в купа. Направете кладенче, изсипете бухналата мая. Прибавете яйцата /отделете единия жълтък за намазване/, олиото. Замесете меко тесто и оставете да втаса.

Направете плънка, като разбиете яйцата със сиренето. Разделете втасалото тесто на 4 топки. Разточете кори, намажете с плънката и с маста. Навийте на руло и нарежете на парчета. Обърнете парчетата така, че да приличат на охлювчета и ги наредете в подмазана и топла тава. Намажете с разбит жълтък. Сложете още малко от маста отгоре. Оставете да втаса 10 мин. Изпечете до готовност.