Публикувана от Виолета Матева на 22 Февруари 2014
![]() | Необходими продукти 30 г свежа мая 800 г брашно 1 кофичка кисело мляко 100 мл хладка вода за маята 1 яйце 5 с л олио 1 с л захар 1 с л сол за намазване: 1 жълтък 150 г натрошено сирене 50 г счукани орехи 50 г разтопено масло сусам за поръсване |
Маята се разтваря във водата с 1 с л захар и 1 с л брашно и се оставя да шупне. Сипвамe закваската в пресято брашно, добавя се киселото мляко, яйцето, солта, олиото и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло 40 мин. Премесваме и се разделя на 4 топчета. Всяко се разточва на обла кора, намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене. Нареждат се една върху друга корите. После се доразточва на още по-голям кръг. Нарязва се на 4 големи триъгълника, а три от тях се нарязват на още 4 по-малки триъгълници. Намазват се с масло и се поръсва с малко орехи. Навиваме на кифлички и нареждаме по стените на тава, застлана с хартия за печене. Останалото тесто се дооформя на правоъгълник и се нарязва на 5 ленти. Четири от тях се навиват на охлюви и се поставят в средата. Едната лента се нарязва на малки топченца и с тях се запълва празните места. Втасва още 20 мин. Намазва се с жълтък, разбит с 1 с л олио и се поръсва сусам, Печем в загрята фурна 180 градуса 30 мин до готовност. Добър апетит ! |