www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 22 Февруари 2014

Питка с орехи и сирене

Необходими продукти
30 г свежа мая
800 г брашно
1 кофичка кисело мляко
100 мл хладка вода за маята
1 яйце
5 с л олио
1 с л захар
1 с л сол

за намазване:
1 жълтък
150 г натрошено сирене
50 г счукани орехи
50 г разтопено масло
сусам за поръсване

Маята се разтваря във водата с 1 с л захар и 1 с л брашно и се оставя да шупне. Сипвамe закваската в пресято брашно, добавя се киселото мляко, яйцето, солта, олиото и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло 40 мин. Премесваме и се разделя на 4 топчета. Всяко се разточва на обла кора, намазва се с разтопено масло и се поръсва със сирене.

Нареждат се една върху друга корите. После се доразточва на още по-голям кръг. Нарязва се на 4 големи триъгълника, а три от тях се нарязват на още 4 по-малки триъгълници. Намазват се с масло и се поръсва с малко орехи. Навиваме на кифлички и нареждаме по стените на тава, застлана с хартия за печене.

Останалото тесто се дооформя на правоъгълник и се нарязва на 5 ленти. Четири от тях се навиват на охлюви и се поставят в средата. Едната лента се нарязва на малки топченца и с тях се запълва празните места. Втасва още 20 мин. Намазва се с жълтък, разбит с 1 с л олио и се поръсва сусам, Печем в загрята фурна 180 градуса 30 мин до готовност. Добър апетит !