www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 20 Февруари 2014

Домашни карамелизирани фъстъци

Необходими продукти
400 гр. сурови фъстъци
1/2 чаша кафява захар
3 с.л. мед
4 супени лъжици краве масло, нарязано на парчета
1/4 лъжичка сол
1/4 лъжичка сода
 2 ванилии

Разпределете ядките в тава върху хартия за печене. Загрейте фурната на 250 С.

Смесете кафявата захар, меда, маслото и солта в тиган за сос. Пуснете котлона на средна температура. Бъркайте, докато захарта се смеси и оставете да заври. Сместа трябва да ври около 4 минути, без да я бъркате. След това махнете тигана веднага от котлона, добавете ванилията и содата и разбъркайте енергично.

Веднага изсипете сместа върху ядките и разбъркайте, за да може всеки фъстък да се покрие добре със сладкия сос.

Печете карамелизираните ядки, като разбърквате на всеки 10 минути. Готови са, когато сместа започне да потъмнява (при мен за около 20 минути).

Извадете ядките и ги разпределете върху дъното на тава за печене, покрита с фолио. Оставете и да изстинат. След това ги разчупете, защото ще има и такива, които са се слепнали при печенето.