Публикувана от Диана Димитрова на 16 Февруари 2014
![]() | Необходими продукти 3 яйца 300 г захар 100 г орехи 1 ч. л. сода бикарбонат 1 ч.ч. кисело мляко 125 г краве масло 200 г шипков мармалад 1 ванилия брашно - до нужната гъстота |
Едно яйце и два жълтъка (белтъците се запазват) се разбиват с 200 г от захарта докато побелеят. Към тях се слагат киселото мляко, предварително смесено със содата, разтопеното краве масло, ванилията и брашно до нужната гъстота. В правоъгълна тава се слага хартия за печене, стените и дъното се намазват с масло. Сипва се сместа и блатът се пече в загрята на 180 градуса с вентилатор до готовност. Орехите се наситняват. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. След като блатът се изпече се отделя от хартията за печене и се връща отново в тавата. Блатът се маже с леко загрят в микровълнова фурна шипков мармалад, поръсва се с половината орехи, отгоре се слагат разбитите белтъците. Поръсва се с останалите орехи и се запича на 150 градуса, докато кората стане хрупкава като целувка – около 30 минути. Изважда се от фурната и още топъл се реже. |