Публикувана от Виолета Матева на 15 Февруари 2014
Необходими продукти 250 мл прясно мляко 5 с. л. кисело мляко 50 мл олио 2 яйца без един жълтък 1 ч. л. захар 1 равна с. л. сол 100 мл вода за маята 30 г мая сусам | |
Размива се маята в топлата вода със захарта и 1 с. л. брашно и щом шупне се замесва с брашното, яйцата, олиото, киселото и прясното мляко, солта. Оставя се тестото да втаса 40 мин. на топло. Премесваме и разделяме на 6 топчета. Пет от тях се разточват на обла кора с диаметър 30 см, намазват се с олио или разтопено масло и се нареждат една върху друга. Всички пет кори се доразточват до 37-40 см. Нарязва се кората на триъгълници и се навиват на рулца. Оставеното шесто топче се разделя - половината се прави на фитил и се навива на охлюв в средата на тавата, а останалото на малки топченца запълва празното пространство между рулцата. Втасва още 20 мин. Намазваме с разбит с 1 с. л. олио жълтък, поръсва се сусам и печем 45 мин. в загрята 180 градуса фурна. Изважда се и се покрива с кърпа. Много вкусна с шарена сол и сиренце ! |