www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 15 Февруари 2014

Питка със сусам

Необходими продукти
250 мл прясно мляко
5 с. л. кисело мляко
50 мл олио
2 яйца без един жълтък
1 ч. л. захар
1 равна с. л. сол
100 мл вода за маята
30 г мая
сусам

Размива се маята в топлата вода със захарта и 1 с. л. брашно и щом шупне се замесва с брашното, яйцата, олиото, киселото и прясното мляко, солта. Оставя се тестото да втаса 40 мин. на топло.

Премесваме и разделяме на 6 топчета. Пет от тях се разточват на обла кора с диаметър 30 см, намазват се с олио или разтопено масло и се нареждат една върху друга. Всички пет кори се доразточват до 37-40 см. Нарязва се кората на триъгълници и се навиват на рулца. Оставеното шесто топче се разделя - половината се прави на фитил и се навива на охлюв в средата на тавата, а останалото на малки топченца запълва празното пространство между рулцата. Втасва още 20 мин. Намазваме с разбит с 1 с. л. олио жълтък, поръсва се сусам и печем 45 мин. в загрята 180 градуса фурна. Изважда се и се покрива с кърпа. Много вкусна с шарена сол и сиренце !