www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 12 Февруари 2014

Торта сметанова наслада

Необходими продукти
4 яйца
150 гр. захар
100 гр. пшенично нишесте
130 гр. брашно
2 с.л. какао
1 бакпулвер
есенция ром
1 ванилена захар
гелова червена боя
1 кроасан севън дейс с шоколад

за крема:
500 мл. сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад
150 гр. квасена сметана
2 с.л. разтворимо кафе " Нова Бразилия крема "

за украсата:
100 гр. черен шоколад
50 гр. млечен шоколад
1 ч.л. олио

за сиропа:
250 мл. вода
150 гр. захар
есенция ром

Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете всички продукти един по един, като след всеки продукт бъркате до пълното поемане. Първо сложете пресятото брашно, след това нишестето, бакпулвера, какаото, ванилената захар, есенцията и боята.

Изсипете готовата смес във форма 24 см. и печете за 25 - 30 мин. на 180 гр. ( не препичайте блата ).

Разбийте сметаната, добавете квасената сметана и разтопения на водна баня бял шоколад.

Охладеният блат разрежете на две части. Сложете едната част във форма с падащ ринг, сиропирайте с 1/2 от леко топлия сироп (слагат се водата и захарта да заврят, свалят се от котлона и се добавя есенцията). Изсипете половината от крема, подредете парчетата кроасан (всяко парче се потапя в сиропа). Сложете втория блат и го сиропирайте с останалия сироп. Добавете останалия крем и загладете.

Сложете тортата за 4 часа в хладилник, да стегне.

Разтопете черния и млечен шоколад заедно с олиото на водна баня. Готовата шоколадова смес изсипете върху опаковъчно фолио на балончета, като оформите квадрат. Сложете за 2 часа във фризера да стегне. Готовият шоколад нарежете на 8 триъгълника (или както желаете).

Извадете тортата, свалете ринга и измажете стените. Покрийте с кокосови стърготини и шоколадови пръчици, подредете шоколадовите триъгълници, оставете за още 4 часа в хладилника ! Да ви е сладко !