www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 02 Февруари 2014

Чеснови пърленки

Необходими продукти
1/2 кг брашно
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1 щипка сода бикарбонат
1 с.л. сол
2–3 с.л. олио
половин кубче мая - 20 гр.
1 ч.л. захар

за намазване:
2 с.л. краве масло
5 скилидки чесън
магданоз

Маята се разтваря със захарта и с малко топла вода. Брашното се пресява. Содата се разтваря в киселото мляко и се прибавя към брашното, слага се и яйцето. Прибавят се разтворената мая, олиото и солта и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса 30 минути, покрито с кърпа.

От тестото се късат топки. Оформят се на тънки питки и се мажат с ароматното масло (към разтопеното масло са добавени пресования чесън и накълцания магданоз).

Пърленките се пекат във фурна на 180-200 градуса около 15 минути.