Публикувана от Az-gotvia .bg на 02 Февруари 2014
Необходими продукти 1/2 кг брашно 1 яйце 1 кофичка кисело мляко 1 щипка сода бикарбонат 1 с.л. сол 2–3 с.л. олио половин кубче мая - 20 гр. 1 ч.л. захар за намазване: 2 с.л. краве масло 5 скилидки чесън магданоз | |
Маята се разтваря със захарта и с малко топла вода. Брашното се пресява. Содата се разтваря в киселото мляко и се прибавя към брашното, слага се и яйцето. Прибавят се разтворената мая, олиото и солта и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса 30 минути, покрито с кърпа. От тестото се късат топки. Оформят се на тънки питки и се мажат с ароматното масло (към разтопеното масло са добавени пресования чесън и накълцания магданоз). Пърленките се пекат във фурна на 180-200 градуса около 15 минути. |