www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 27 Януари 2014

Фонданова торта `Арсенал`

Необходими продукти
за блатовете:
6 яйца
200 грама захар
1 пакетче ванилова захар
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 пакетче пшенично нишесте
10 с.л. с връх брашно
1 ч.л. сода бикарбонат на "Д.р Йоткер"

за крема:
500 мл. прясно мляко
1 пакетче ванилово нишесте
2 с.л. захар
1 ч.ч. сухи плодове

за фондана:
1 пакетче краве масло /125 гр./
1 ч.ч. вада
брашно колкото поеме за гъсто тесто
около 1500 гр. пудра захар
безвредни бои

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, заедно със захарта. Разбийте жълтъците на пяна и внимателно ги прибавете към белтъците. Добавете нишестето, млякото със содата, олиото, ваниловата захар. Разбъркайте. Постепенно добавете и брашното. Бъркайте до хомогенна смес. Изпечете три правоъгълни блата.

Приготвяне на фондана: Сложете водата и маслото в тенджера. След като сместа заври, прибавете брашното и бъркайте непрекъснато с дървена лъжица, докато се получи гъсто парено тесто. Оставете да изстине. Започнете постепенно да добавяте пудрата захар и месите, докато се получи гладко фонданово тесто. Измесвате добре, в противен случай захарта може да изкристализира. Оставяте го на студено най-малко два часа, покрито с найлоново фолио /може да го приготвите ден-два преди това/. Може да се замрази. Оцветете в желаните цветове.

Крема направете по указания на пакета начин. Изстиналите блатове слепете с крема, като между блатовете слагате и сушени плодове. Направете си фигурки по желание от фондановото тесто /в случая е емблемата на футболния отбор "Арсенал"/. Разточете тънък лист от фондана и с помощта на точилка, го нанесете върху блатовете. Изрежете излишъците. Украсете.