Публикувана от Az-gotvia .bg на 19 Октомври 2011
![]() | Необходими продукти 300 г. брашно 4 големи яйца 250 г. кристална захар 250 мл. прясно мляко 200 мл. олио 1 с. л. бакпулвер 2 с. л. тъмно какао или 100 г. черен шоколад 2 ванилии |
Яйцата се разбиват със захарта. След това се добавят прясното мляко и олиото и се разбърква добре. В друга купа се пресява брашното, заедно с бакпулвера и ванилията. Прибавя се към яйцата и се разбива до получаване на гладка смес (но не прекалено дълго, за да се избегне появата не въздушни мехурчета). Сместа се разделя на две равни части. Към едната се прибавя какаото/шоколада (аз сложих и от двете и кексът освен красив, стана и много вкусен). Тава с диаметър 23 см. се покрива с хартия за печене или се намазва с олио и се поръсва с брашно. Изсипват се 3-4 супени лъжици от светлата смес точно в центъра на формата. След това в центъра на бялата смес се сипват 3-4 с. л. от тъмната шоколадова смес (за по-тънки шарки можете да редувате по 1-2 с.л. от сместа). Така процедурата се повтаря до изчерпване на двете смеси. Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. |