www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 19 Януари 2014

Селска питка със салам и орехи

Необходими продукти
1 пакет суха мая или 20 гр свежа
1 яйце
250 мл прясно мляко
100 мл хладка вода
3 с л кисело мляко
3 с л олио
1 с л сол
1 ч л захар
600 г брашно
100 г шпеков салам, нарязан на кубчета
50 г орехи, нарязани на парченца с нож
по желание сусам

В хладката вода се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне. Сипваме готовата закваска в средата на брашното, добавят се и останалите продукти и замесваме меко тесто. Оставя се да втаса 40 минути.

Разделя се на две топчета за две питки. Всяка топка се доомесва с нарязания салам и орехи и се разстила в тава с хартия за печене. Оставя се още 20-30 мин. да почине. Отгоре се намазва с олио и се поръсва сусам. Така се прави и с втората половина на тестото. Печем в загрята фурна 180 градуса до златиста коричка. Изважда се и се охлажда на решетка, после се нарязва. Уникален вкус, опитайте. Добър апетит !