Публикувана от Виолета Матева на 11 Януари 2014
![]() | Необходими продукти 20 гр мая 1 кг брашно 1 ч ч кисело мляко 1 ч ч хладка вода 2 яйца без 1 жълтък той е за намазване 100 мл олио 1 ч л сол 1 ч л захар за оцветяване на тестото: 1 ч л червен пепер 1 ч л куркума или къри по избор 1 с л ситно нарязан магданоз за украсата: 1 к ч хладка вода 1 с л сол брашно за тестото |
Маята се разтваря в малко хладка вода със захарта и се оставя да шупне. Дабавят се останалите продукти без подправките за оцветяване и се замесва тесто. Оставя се да втаса на топло. Разделя се на 3 топчета. Всяко се доомесва с една от подправките. Първо се разточва тестото с червения пипер, намазва се с олио. Отгоре се поставя разточеното тесто с куркума или къри, отново се намазва с олио и накрая тестото с нарязания магданоз. Трите се навиват на руло. Отрязват се крайчетата и се поставят в средата на тава с хартия за печене. Останалото се нарязва на филии които се нареждат по периферията на тавата, като леко се застъпват. Останалата част от рулото се разтегля и се усуква. Поставя се между филиите и крайчетата в средата. Оставя се да почине. През това време се замесва тесто за украсата от брашно, вода и сол. Разточва се и с чашка се изрязват 3 кръгчета. Всяко се нарязва на 6 триъгълника и от тях се оформят листенца за цветята. Изрязват се и листенца. Намазваме погачата с разбит жълтък и залепваме украсата, като се намазва с водичка. Печем в загрята фурна 35-40 мин. Добар апетит ! |