www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 11 Януари 2014

Шарена погача

Необходими продукти
20 гр мая
1 кг брашно
1 ч ч кисело мляко
1 ч ч хладка вода
2 яйца без 1 жълтък той е за намазване
100 мл олио
1 ч л сол
1 ч л захар

за оцветяване на тестото:
1 ч л червен пепер
1 ч л куркума или къри по избор
1 с л ситно нарязан магданоз

за украсата:
1 к ч хладка вода
1 с л сол
брашно за тестото

Маята се разтваря в малко хладка вода със захарта и се оставя да шупне. Дабавят се останалите продукти без подправките за оцветяване и се замесва тесто. Оставя се да втаса на топло. Разделя се на 3 топчета. Всяко се доомесва с една от подправките.

Първо се разточва тестото с червения пипер, намазва се с олио. Отгоре се поставя разточеното тесто с куркума или къри, отново се намазва с олио и накрая тестото с нарязания магданоз. Трите се навиват на руло. Отрязват се крайчетата и се поставят в средата на тава с хартия за печене. Останалото се нарязва на филии които се нареждат по периферията на тавата, като леко се застъпват. Останалата част от рулото се разтегля и се усуква. Поставя се между филиите и крайчетата в средата. Оставя се да почине.

През това време се замесва тесто за украсата от брашно, вода и сол. Разточва се и с чашка се изрязват 3 кръгчета. Всяко се нарязва на 6 триъгълника и от тях се оформят листенца за цветята. Изрязват се и листенца. Намазваме погачата с разбит жълтък и залепваме украсата, като се намазва с водичка. Печем в загрята фурна 35-40 мин. Добар апетит !