Публикувана от Цветослава Киркова на 10 Януари 2014
![]() | Необходими продукти 5 бр.маслини 100 гр.кашкавал 1 ч.л.захар 1 с.л.сол 2 бр.яйца 3 с.л.зехтин 1 кг брашно тип 500 42 гр.жива мая 5 с.л.краве кисело мляко 350 мл вода |
Залейте маята и захарта с малко хладка вода и оставете да шупне. В купа разбийте яйцата (оставете 1 жълтък за намазване), млякото, зехтина и водата. Добавете шупналата смес. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Започнете да добавяте от сместа малко по-малко до омесването на еластично тесто. Намажете с олио и оставете да втаса за 1 час. Готовото тесто разделете на 2 равни и една по-малка, трета част. Вземете едната топка и я разточете на продълговата кора. Намажете с разтопено масло и поръсете с настъргания кашкавал и нарязаните маслини. Завийте на руло. Вземете втората част и също разточете на продълговата кора. Намажете с масло. Сложете рулото в средата на разточената кора. Нарежете краищата на кората на тънки ленти и ги кръстосайте върху рулото. В средата сложете последното парче тесто оформено на топка. Намажете питата с кашкавал и маслини с разбития жълтък и поръсете със сусам и мак. Оставете да втаса за още 30 минути и печете в умерена фурна за 45 минути или до готовност. |