Публикувана от Добринка Петкова на 30 Декември 2013
![]() | Необходими продукти 4.500 кг пуйка 500 г свинско месо дреболиите на пуйката 2 стръка праз 1 глава лук 250 г гъби 100 г стафиди 100 г маслини 1 филия сух хляб 2-3 яйца черен пипер 1-2 ч.л. червен пипер 1-2 с.л. универсална подправка 150 мл бяло вино сол на вкус олио |
Сварете свинското месо в подсолена вода. Нарежете лука и праза на дребно и ги запържете в малко олио. Прибавете нарязаните гъби и дреболии. Подправете със сол и пипер. Нарежете свареното месо на ситно или го накълцайте в блендер. Изсипете го в купа и добавете яйцата, отцеденият хляб, нарязаните маслини, отцедените стафиди и сместа от тигана. Разбъркайте добре. Сложете пуйката в съда, в който ще печете, поръсете я хубаво с универсалната подправка и малко червен пипер, полейте с олио и я намажете добре отвън и отвътре. Напълнете я хубаво, като слагате плънка и под кожата на пуйката. Зашийте, за да не изтече плънката при печене. Налейте 150 мл бяло вино и толкова вода. Завийте с фолио и печете на 200 градуса около 2 часа и 30 минути (може и повече), първо от едната страна, после от другата, като я поливате от време на време със соса. Накрая, преди да извадите от фурната, махнете фолиото, да се запече. Сервирайте с резени лимон. |