www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Виолета Матева на 30 Декември 2013

Тутманик с кисело мляко

Необходими продукти
200 г. кисело мляко
100 мл топла вода
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
20 г. мая
600 г. брашно за намазване
1 к. ч. разтопена свинска мас
200 г натрошено сирене
1 жълтък за намазване

В топлата вода се разтваря маята със захарта и се оставя да шупне. Замесваме меко тесто и се оставя на топло да втаса докато удвои обема си.

Тестото се разделя на 4 топчета. Всяко се разточва или се дърпа на тънка кора. Намазва се с разтопена мас и се поръсва със сирене. Завива се на руло, усучете двата края в противоположна посока и в намаслена тава се навива на охлюв. Така се прави и с останалото тесто. Оставя се за второ втасване, после се намазва с един разбит жълтък и печем в загрята фурна 180 градуса докато се зачерви. Изважда се и завиваме с кърпа. От това тесто става и много вкусен хляб !