www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 27 Декември 2013

Ароматен коледен сладкиш

Необходими продукти
за тестото:
3 яйца
150 г кафява захар
150 г меко масло
220 г брашно
1 бакпулвер

за плънка:
50 г бадеми
50 г сушени сливи
50 г сушени кайсии
50 г сушени червени боровинки
50 г сушени смокини
50 г стафиди
100 г локум
100 г черен шоколад
2 ч. л. подправки смес (канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, джинджифил)
кората на един портокал

за поръска:
100 г орехи
150 г микс от сушени плодове
2-3 с. л. мед
1 с. л. ром

Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Прибавете към него разбитите предварително яйца. Разбъркайте и започнете да добавяте постепенно пресятото с бакпулвер брашно. Смесете добре и добавете следните продукти - натрошените бадеми, нарязаните на парченца сливи, кайсии, смокини, локум, шоколад, настърганата кора, боровинките, стафидите и подправките. Всичко това се разбърква добре и се изсипва във форма с диаметър 18-20 см, покрита цялата с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150 С градуса, около 1 ч. и 15 минути (или до готовност).

Извадете сладкиша от фурната и го поръсете с предварително смесените орехи и сушени плодове. Разбъркайте меда с рома добре и полейте отгоре върху орехите и плодовете. Върнете във фурната за още 10-15 минути, извадете и го оставете да се охлади във формата. Сладкишът може да се съхранява обвит в хартия и затворен в кутия няколко седмици, като през три-четири дни го поливайте с ром или коняк.