Публикувана от Добринка Петкова на 27 Декември 2013
![]() | Необходими продукти за тестото: 3 яйца 150 г кафява захар 150 г меко масло 220 г брашно 1 бакпулвер за плънка: 50 г бадеми 50 г сушени сливи 50 г сушени кайсии 50 г сушени червени боровинки 50 г сушени смокини 50 г стафиди 100 г локум 100 г черен шоколад 2 ч. л. подправки смес (канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, джинджифил) кората на един портокал за поръска: 100 г орехи 150 г микс от сушени плодове 2-3 с. л. мед 1 с. л. ром |
Разбийте маслото със захарта на пухкав крем. Прибавете към него разбитите предварително яйца. Разбъркайте и започнете да добавяте постепенно пресятото с бакпулвер брашно. Смесете добре и добавете следните продукти - натрошените бадеми, нарязаните на парченца сливи, кайсии, смокини, локум, шоколад, настърганата кора, боровинките, стафидите и подправките. Всичко това се разбърква добре и се изсипва във форма с диаметър 18-20 см, покрита цялата с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150 С градуса, около 1 ч. и 15 минути (или до готовност). Извадете сладкиша от фурната и го поръсете с предварително смесените орехи и сушени плодове. Разбъркайте меда с рома добре и полейте отгоре върху орехите и плодовете. Върнете във фурната за още 10-15 минути, извадете и го оставете да се охлади във формата. Сладкишът може да се съхранява обвит в хартия и затворен в кутия няколко седмици, като през три-четири дни го поливайте с ром или коняк. |