Публикувана от Илияна Димова на 15 Декември 2013
![]() | Необходими продукти за блата: 5 яйца щипка сол 9 суп.лъжици пудра захар 9 суп.лъжици пресято бяло брашно, смесено с 1 бакпулвер 1 ванилия за сиропа и крема: 1 ч.чаша непълна кристална захар (повече или по-малко на вкус) 3 ч.чаши вода 50 г. краве масло 1/2 ч.чаша прясно мляко 1/2 пакетче десертно нишесте (пудинг), с вкус на карамел 1 яйце 1 суп.лъжица сладкарска глюкоза 1 пакетче сладкарска сметана (суха или течна) прясно мляко за разбиване на сметаната, колкото е необходимо |
Разбиваме белтъците с щипка сол и 9 суп.лъж. пудра захар. Като станат на твърда пяна прибавяме внимателно жълтъците с непрекъснато разбиване. След това добавяме ванилията, брашното и бакпулвера, също внимателно за да не спадне сместа. Изсипваме във форма за печене, покрита с намазана с масло и поръсена с брашно хартия за печене. Печем в загрята на 170 градуса фурна. Готовият блат режем на 2 или 3 блата, сиропираме със сироп и мажем с крем, които приготвяме по следния начин: Слагаме 1 ч.чаша кристална захар да се карамелизира. Дръпваме съда от котлона и внимателно наливаме 3 ч.чаши вода и 1 суп.лъжица сладкарска глюкоза. Отново слагаме на котлона и сваряваме сироп. Отделяме 2 ч.чаши за сиропиране на сладкиша. Към останалия около 1 ч.чаша сироп, прибавяме 50 г. краве масло. Отделно разбиваме 1 яйце с 1/2 пакетче нишесте и 1/2ч.чаша прясно мляко. Смесваме с чашата карамелен сироп, която отделихме и сваряваме крем, който охлаждаме. Охладеният крем смесваме с разбита сладкарска сметана. Сиропираме всеки блат, мажем и слепваме с крем и украсяваме целия сладкиш с крем. |