www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 15 Декември 2013

Сладкиш с вкус на карамел

Необходими продукти
за блата:
5 яйца
щипка сол
9 суп.лъжици пудра захар
9 суп.лъжици пресято бяло брашно, смесено с 1 бакпулвер
1 ванилия

за сиропа и крема:

1 ч.чаша непълна кристална захар (повече или по-малко на вкус)
3 ч.чаши вода
50 г. краве масло
1/2 ч.чаша прясно мляко
1/2 пакетче десертно нишесте (пудинг), с вкус на карамел
1 яйце
1 суп.лъжица сладкарска глюкоза
1 пакетче сладкарска сметана (суха или течна)
прясно мляко за разбиване на сметаната, колкото е необходимо

Разбиваме белтъците с щипка сол и 9 суп.лъж. пудра захар. Като станат на твърда пяна прибавяме внимателно жълтъците с непрекъснато разбиване. След това добавяме ванилията, брашното и бакпулвера, също внимателно за да не спадне сместа. Изсипваме във форма за печене, покрита с намазана с масло и поръсена с брашно хартия за печене. Печем в загрята на 170 градуса фурна.

Готовият блат режем на 2 или 3 блата, сиропираме със сироп и мажем с крем, които приготвяме по следния начин: Слагаме 1 ч.чаша кристална захар да се карамелизира. Дръпваме съда от котлона и внимателно наливаме 3 ч.чаши вода и 1 суп.лъжица сладкарска глюкоза. Отново слагаме на котлона и сваряваме сироп. Отделяме 2 ч.чаши за сиропиране на сладкиша. Към останалия около 1 ч.чаша сироп, прибавяме 50 г. краве масло. Отделно разбиваме 1 яйце с 1/2 пакетче нишесте и 1/2ч.чаша прясно мляко. Смесваме с чашата карамелен сироп, която отделихме и сваряваме крем, който охлаждаме. Охладеният крем смесваме с разбита сладкарска сметана. Сиропираме всеки блат, мажем и слепваме с крем и украсяваме целия сладкиш с крем.