www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 17 Октомври 2011

Козуначни кифлички - II вид

Необходими продукти
6 яйца (1 яйце е за намазване )
300 мл. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сол
1 кубче мая
2 ванилии
краве масло едно пакетче
брашно, колкото поеме, някъде около килограм
сладко от ягоди (или друго по избор)

Маята се разтваря в 150 мл. прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол. Прибавя се малко брашно, около 4-5 с.л., разбърква се и се оставя да втаса. Брашното се пресява и се изсипва в тава. Прави се кладенче и след като е втасала кашата от маята, се изсипва там. Прибавя се разтопеното масло. Яйцата и захарта, предварително разбити с миксер, също се прибавят. Добавят се ванилиите и останалото прясно мляко (леко затоплено, като в него е добавена останалата захар, за да се разтвори). Замесва се тесто и се омесва добре. Завива се с кърпа и се оставя да втаса. След като втаса тестото се разделя на три топки. Всяка една се разточва на кръг. Реже се на парченца като торта. Във всяко едно триъгълниче се слагат по една чаена лъжичка от сладкото и се навиват от широката към тясната част, за да станат като кифлички.

Готовите кифлички се нареждат в намаслена с масло тавичка и пак се оставят да втасат на топло. Намазват се с разбито яйце и се пекат на около 200 градуса за около 20 минути. Проверяват се с клечка дали са готови. Кифличките са много подходящи за Великден. Освен тях от същото тесто могат да се направят най-разнообразни форми, които да се използват и като декорация.