Публикувана от Мима Фортунова на 09 Декември 2013
![]() | Необходими продукти за тестото: 1 чаена чаша вода 1 чаена чаша брашно 1/2 каф.чашка олио 1 супена лъжица краве масло 4 яйца щипка сол за крема: 2 чаени чаши прясно мляко 1/2 пакетче десертно нишесте (или повече при необходимост за по-голяма гъстота на крема) 1 ванилия 5 супени лъжици захар (или на вкус) 1 яйце 1 пакетче суха сладкарска сметана и прясно мляко, колкото е необходимо за разбиване на сметаната според указанията на опаковката за глазурата: 1 ч.лъжица какао 1 суп.лъжица захар 1-2 суп.лъжици краве масло 1 супена лъжица вода 1 чаена лъжичка нишесте |
Правим парено тесто, като слагаме водата, олиото и маслото с щипка сол да заври. Изключваме котлона и сипваме наведнъж брашното. Бъркаме докато се образува тесто и се събере на топка. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлади. След това прибавяме постепенно яйцата и образувалото се хомогенно тесто слагаме в шприц или в найлонова торбичка и шприцоваме еклери в намазана с мазнина и посипана с брашно тавичка. Шприцоваме на разстояние, за да не залепват при печене. Изпичаме еклерите в по-гореща фурна около 200 градуса. Приготвяме крема, като слагаме 1 и 1/2 чаена чаша прясно мляко със захар, маслото и 1 ванилия да заври. Дръпваме от котлона и прибавяме смесени яйце, нишесте и 1/2 чаена чаша прясно мляко. Връщаме на котлона и с непрекъснато разбъркване сваряваме крем. Готовият крем оставяме да се охлади, покрит с полиетиленово фолио, за да не хване коричка. Разбиваме сметаната с прясно мляко според указанията на опаковката и смесваме с охладения млечен крем. Еклерите пълним с крема и гарнираме с глазура, която приготвяме като смесваме маслото, какаото, захарта, водата и слагаме на котлона. Като се смесят добре и маслото се разтопи, прибавяме размито в малко вода нишесте. Със сварената глазура украсяваме еклерите. |