Публикувана от Az-gotvia .bg на 16 Октомври 2011
![]() | Необходими продукти 200 г. сирене 5 домата 4 тиквички зехтин сол За пестото: 10 орехови ядки 4 скилидки чесън 1 връзка магданоз 1 връзка копър 6 с.л. зехтин или олио За застройката: 1/2 кофичка кисело мляко 50 г. кашкавал 50 г. сирене 2 яйца |
Тиквичките се нарязват на филии по дължина. Тавата за печене се намазва със зехтин или олио и на дъното се подрежда ред тиквички. Върху тях се слага от пестото, приготвено от смлените и смесени продукти (орехи, чесън, копър, магданоз и зехтин). Отгоре се подреждат обелени и нарязани на кръгчета домати, а върху тях сирене, нарязано на тънки плочки. Върху него се слага остатъка от пестото, след това отново се слагат домати и сирене. Най-отгоре се слагат тиквички, намазват се със зехтин и се посоляват. Ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса докато тиквичките придобият златист цвят (около 20-30 минути). Застройката се прави, като яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко. Добавят се натрошеното сирене и настърганият кашкавал и се разбърква. Ястието се залива с готовата застройка и се запича още около 5-10 минути, докато се зачерви. |