Публикувана от Илияна Димова на 03 Декември 2013
![]() | Необходими продукти за тестото: 1 чаена чаша топла вода 1 суп.лъжица олио 1 каф.лъжичка сол няколко капки оцет 1 чаена лъжичка соев сос пшенично брашно, колкото е необходимо за еластично тесто продукти за плънката: 3 картофа 2 суп.лъжици белени и печени слънчогледови семки 1 стрък копър 1 суп.лъжица краве масло щипка куркума сол малко кашкавал |
Месим тесто от изброените продукти, намазваме тестото с олио и завиваме с полиетиленово фолио да постои на стайна температура за около 15 минути. След това разделяме на малки топчета, намазваме с мазнина и отново оставяме да се отпуснат за 15 минути, покрити с фолио. През това време приготвяме плънката, като белим и нарязваме на кубчета картофите. Заливаме с вода, слагаме щипка куркума и сваряваме. Когато са готови отцеждаме от водата, слагаме маслото, нарязания копър, слънчогледовите семки и посоляваме на вкус. Запържваме кратко. Оставяме плънката да изстине. Приготвяме "пелмените", като взимаме топче от тесто, разтегляме и слагаме в средата от плънката. Притискаме крайчетата тесто така, че плънката да е вътре в тестяната топка и така правим всички "пелмени". Сваряваме в кошничка за варене на пара. Сварените "пелмени" подреждаме в намазана с мазнина тавичка, отгоре слагаме парченца кашкавал, поливаме със зехтин и запичаме в гореща фурна. Може да поднесем със сос от майонеза, кисело мляко и черен пипер. |