Публикувана от Krasi Stoyanova на 28 Ноември 2013
Необходими продукти за тестото: 1 чаена чаша кисело мляко 1 пакетче амонячна сода, угасена в 1 чаена лъжичка оцет 1 кафена лъжичка сода бикарбонат 6 супени лъжици захар 3 жълтъка 1 чаена чаша свинска мас или краве масло 1 ванилия брашно за меко тесто за крема: 3 белтъка 1 щипка сол 1 чаена чаша захар на кристали 1 чаена чаша смлени орехи 1 чаена лъжичка канела | |
За тестото: От изброените продукти се замесва меко тесто. Разделя се на 5 топки. За крема: Белтъците и солта се разбиват с миксер, като по малко се добавя захарта до получаването на твърд сняг. Смлените орехи и канелата се добавят на няколко пъти, като се разбърква внимателно с дървена лъжица или силиконова шпатула, за да не се разводни сместа. Взема се топка от тестото и се разточва тънко, във формата на правоъгълник. Намазва се с 1/5-та от крема. Навива се руло откъм дългата страна. Нарязва се на парчета с дебелина около 1,5 см. Охлювчетата се подреждат легнали в тава, покрита с хартия, на разстояние едно от друго, защото увеличават обема си при печенето. Пекат се в предварително загрята фурна - 160 градуса, до порозовяване. Изваждат се от тавата топли и се поръсват с пудра захар. ** В рецептата не е дадено точното количество брашно. Ако сложите повечко, сладките стават малко по-твърди, но не загубват формата си при печенето. Аз оставям тестото по-меко, защото така те се топят в устата, по-пръхкави са и според мен, по-вкусни. |