www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 17 Ноември 2013

Милопита - гръцки ябълков пай

Необходими продукти
за тестото:
1 яйце
125 гр. масло
1 с.л. захар
60 мл. прясно мляко
1 с.л. коняк
1 ч.л. бакпулвер
170 гр. брашно

за пълнежа:
600 гр. ябълки
2 с.л. захар
1 с.л. мед
1 с.л. масло
1 с.л. коняк
1 с.л. захар - за поръсване преди печенето
3 с.л. смлени орехи
1 ч.л. канела

Брашното и бакпулвера се пресяват. Заедно с маслото и захарта се смесват и добавяме яйцето и коняка. Продължаваме да месим, като едновременно добавяме и прясното мляко. При необходимост добавяме още брашно до получаването на меко тесто.

Тестото се разточва и разстила в тава за пай с диаметър 25 см. Оставя се в хладилника за 20-30 минути.

Приготвяме пълнежа по следния начин: Ябълките се белят и почистват от семките, нарязват се на дълги парчета. Загряваме на котлона захарта, меда, маслото и конака. Изсипват се ябълките и се задушават за около 6-7 минути, докато ябълките омекнат. Изваждат се от сиропа и се оставят да се охладят за 10 минути. Парченцата ябълки се подреждат върху тестото. Посипват се с 1 с.л. захар и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 30-40 минути.

След като се извади от фурната се поръсва с канелата и орехите. Отгоре сипваме изстиналия сироп, който вече е станал гъст и карамелизиран. Добър апетит!