www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 16 Ноември 2013

Сладко-солена баница

Необходими продукти
за тестото:
4 яйца
3 с.л олио
2 с.л оцет
3 с.л кисело мляко
1 с.л сол
1 с.л захар
1 п. мая
400 гр топла вода
брашно за меко тесто (1кг)

за плънка:
сирене (може и с локум)

за сиропа:

2 водни чаши захар
3 водни чаши вода

Маята се разтваря със захарта с малко вода и се замесва с останалите продукти. Разделя се на 4 топки. Първо се разточва едната на много тънко, отмята се настрани, после се разточва втората пак на тънко.

Първата кора се маже с олио и се покрива с втората. Маже се и тя с олио и се слага плънка по желание (настъргано сирене, може локум, а може и без нищо). Завива се на руло, усуква си и издърпва, за да стане равномерно рулото. Навива се на охлюв и се поставя в намаслена тава. Така се прави и с другите две кори на усукано руло и се завива около охлюва в тавата. Оставя се да втаса.

Пече се на умерена фурна, трябва да е хубаво изпечена. Баницата трябва да е добре изстинала, преди да се залее с топлия сироп (да не бъде горещ).