Публикувана от Добринка Петкова на 16 Ноември 2013
![]() | Необходими продукти за тестото: 4 яйца 3 с.л олио 2 с.л оцет 3 с.л кисело мляко 1 с.л сол 1 с.л захар 1 п. мая 400 гр топла вода брашно за меко тесто (1кг) за плънка: сирене (може и с локум) за сиропа: 2 водни чаши захар 3 водни чаши вода |
Маята се разтваря със захарта с малко вода и се замесва с останалите продукти. Разделя се на 4 топки. Първо се разточва едната на много тънко, отмята се настрани, после се разточва втората пак на тънко. Първата кора се маже с олио и се покрива с втората. Маже се и тя с олио и се слага плънка по желание (настъргано сирене, може локум, а може и без нищо). Завива се на руло, усуква си и издърпва, за да стане равномерно рулото. Навива се на охлюв и се поставя в намаслена тава. Така се прави и с другите две кори на усукано руло и се завива около охлюва в тавата. Оставя се да втаса. Пече се на умерена фурна, трябва да е хубаво изпечена. Баницата трябва да е добре изстинала, преди да се залее с топлия сироп (да не бъде горещ). |