www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 14 Ноември 2013

Хляб с маслини

Необходими продукти
500 гр. брашно
10 гр. прясна мая
2 яйца (1 жълтък за намазване)
150 мл. топло прясно мляко
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

за плънката:
100 гр. маслини без костилка
риган
босилек
мащерка
зехтин

Сложете маята, захарта и млякото да шупнат, добавете яйцата, оцета и зехтина. Добавяйте по малко от кашата към пресятото брашно. Омесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса за 1 час.

Разточете тестото на кора, намажете със зехтин и сложете маслините и подправките. Навийте на руло. Рулото разделете на три части по дължина и сплетете на плитка.

Сложете хляба в продълговата форма, намажете с разбития жълтък и оставете да втаса за още 30 мин. Изпечете до готовност на 180 градуса.