www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 12 Ноември 2013

Домашна вита баница

Необходими продукти
800 гр. бяло брашно
2 яйца
2 с.л. оцет
500 мл. хладка вода
1 с.л. сол

за плънката:
400 гр. краве сирене
4 яйца
олио за намазване
70 гр. масло за заливане на баницата

Разбийте яйцата, водата, солта и оцета, пресейте брашното и направете кладенче в средата. Добавяйте по малко от сместа и месете до получаване на меко тесто.

Разделете тестото на 6 топки и измесете всяка по отделно. Намажете ги обилно с мазнина и оставете да починат за 30 минути.

Върху набрашнен плот слагате една топка и разточвате с помощта на точилка, след това пренасяте върху покривка и разтегляте до получаване на тънка кора (да прозира). Изрязвате краищата и поръсвате с мазнина и плънка (разбитите яйца и сирене).

С помощта на покривката навийте на руло и сложете в намазнена тава. Така се прави с всички топки тесто. Готовата баница залейте с разтопеното масло и печете на 200 гр. до готовност. Когато извадите баницата и мислите, че е твърде мазна, просто излейте излишната мазнина, поръсете с вода и завийте със суха кърпа. Това ми е втория опит с такава баница!