Публикувана от Диана Димитрова на 26 Октомври 2013
![]() | Необходими продукти за блатовете: 1 яйце 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед 1 с.л. прясно мляко 3 с.л. олио 1 к.л. сода 400 гр брашно за крема: 2 пак. масло (по 180 гр.) 1 ч.ч. пудра захар 600 мл прясно мляко 4 с.л. какао 4-5 с.л. брашно |
За да приготвим тестото слагаме да заври на котлона 2 с.л. мед, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. прясно мляко, 3 с.л. олио и 1 к.л. сода. След като заври и захарта се стопи, сместа придобива кафеникав цвят. Пресяваме брашното, прибавяме едно яйце и сместа. Бъркаме с дървена лъжица, докато сместа стане достатъчно гъста за месене, а и докато изстине. Добавяме още брашно, ако е необходимо. Получава се меко, леко лепкаво тесто (заради меда). Разделяме тестото на 4 топчета и разточваме на тънки олби. Взимаме тава с диаметър 30 см и я обръщаме с дъното нагоре. Намазваме с олио и слагаме първата олба. Изрязваме по краищата, където излиза от тавата. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса. Хубаво е да имаме две еднакви тави, за да може докато едното блатче се пече, да разточим и изрежем второто. Изпичат се общо 4 брата. След като изстинат стават много твърди, но това не трябва да ви притеснява, от крема ще омекнат. Приготвяме крема по следния начин: Смесваме размекнатото масло с 1 ч.ч. пудра захар и ги оставяме на страна. Слагаме на котлона да заври 500 мл мляко с 4 с.л. какао, към него прибавяме 4 с.л. брашно, разбити в 100 мл мляко. Бъркаме енергично, за да не останат бучки от брашното. Вари се до сгъстяване, ако прецените, че все още е рядко, добавете още 1 с.л. брашно с малко мляко. Сваляме от котлона и добавяме маслото с пудрата захар. Бъркаме с телена бъркалка, докато маслото се разтопи и стане еднородна смес. Оставя се да изстине за около 15 минути. Слепваме блатовете с крема и намазваме отгоре и отстрани. Оставя се да престои една нощ в хладилника. |