www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Диана Димитрова на 26 Октомври 2013

Френска торта

Необходими продукти
за блатовете:
1 яйце
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед
1 с.л. прясно мляко
3 с.л. олио
1 к.л. сода
400 гр брашно

за крема:

2 пак. масло (по 180 гр.)
1 ч.ч. пудра захар
600 мл прясно мляко
4 с.л. какао
4-5 с.л. брашно

За да приготвим тестото слагаме да заври на котлона 2 с.л. мед, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. прясно мляко, 3 с.л. олио и 1 к.л. сода. След като заври и захарта се стопи, сместа придобива кафеникав цвят. Пресяваме брашното, прибавяме едно яйце и сместа. Бъркаме с дървена лъжица, докато сместа стане достатъчно гъста за месене, а и докато изстине. Добавяме още брашно, ако е необходимо. Получава се меко, леко лепкаво тесто (заради меда).

Разделяме тестото на 4 топчета и разточваме на тънки олби. Взимаме тава с диаметър 30 см и я обръщаме с дъното нагоре. Намазваме с олио и слагаме първата олба. Изрязваме по краищата, където излиза от тавата. Изпичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса. Хубаво е да имаме две еднакви тави, за да може докато едното блатче се пече, да разточим и изрежем второто. Изпичат се общо 4 брата. След като изстинат стават много твърди, но това не трябва да ви притеснява, от крема ще омекнат.

Приготвяме крема по следния начин: Смесваме размекнатото масло с 1 ч.ч. пудра захар и ги оставяме на страна. Слагаме на котлона да заври 500 мл мляко с 4 с.л. какао, към него прибавяме 4 с.л. брашно, разбити в 100 мл мляко. Бъркаме енергично, за да не останат бучки от брашното. Вари се до сгъстяване, ако прецените, че все още е рядко, добавете още 1 с.л. брашно с малко мляко. Сваляме от котлона и добавяме маслото с пудрата захар. Бъркаме с телена бъркалка, докато маслото се разтопи и стане еднородна смес. Оставя се да изстине за около 15 минути.

Слепваме блатовете с крема и намазваме отгоре и отстрани. Оставя се да престои една нощ в хладилника.