www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Az-gotvia .bg на 13 Октомври 2013

Лесна шоколадова торта `Алекс`

Необходими продукти
3 готови блата за торта (какаови)

за крема:
2 ч.ч. прясно мляко
(сварено и прецедено)
2 с.л. захар
3 яйца
2 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
1 щипка сол
1 ванилия
1 ч.ч. сметана
2 с.л. пудра захар

за захарния сироп:
300 мл вода
3 с.л. захар

за глазурата:
100 г кулинарен шоколад
6 с.л. сметана
3 с.л. краве масло

за украсата:
50 г кулинарен шоколад
краве масло
пудра захар
безвредна боя
шоколадови бисквити листа

Яйцата се разбиват на пяна със захарта. Прибавя се на тънка струя млякото, в което предварително са размити нишестето, брашното и солта. Сместа се вари при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. След това се оттегля от котлона и се разбърква енергично още 1-2 минути. Приготвеният крем се ароматизира с ванилията и се охлажда напълно. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя към крема.

Единият блат на тортата се напоява със захарен сироп, отгоре се слага от крема, върху него втория блат, напоява се, отгоре се слага останалия крем и третия блат, който също се напоява със сироп.

Приготвяне на глазурата:
Натрошете шоколада в купа. Разтопете маслото в микровълнова фурна или в малък съд на котлона и добавете сметаната. Излейте горещата смес върху шоколада и изчакайте 30 секунди. Разбъркайте до хомогенна смес. Топлата глазура се излива равномерно върху тортата и се заглажда с шпатула.

Смесват се краве масло и пудра захар (към маслото постепенно се добавя захар и се бърка докато се получи смес, подходяща за шприцоване. Оцветява се с безвредна боя и се поставя в найлонова кесийка с отрязан връх или шприц. Шприцова се на розички върху тортата.

Около 50 г кулинарен шоколад се разтопява в микровълнова фурна и като се охлади се слага в найлонова кесийка с отрязан връх. Върху алуминиево фолио се шприцоват формички, подобни на крило на пеперуда. Оставят се в хладилник за около 30 мин. и като се втвърдят се забождат в розичките на тортата.

Отстрани тортата е украсена с шоколадови бисквити листа.