Публикувана от Az-gotvia .bg на 13 Октомври 2013
![]() | Необходими продукти 3 готови блата за торта (какаови) за крема: 2 ч.ч. прясно мляко (сварено и прецедено) 2 с.л. захар 3 яйца 2 с.л. брашно 1 с.л. нишесте 1 щипка сол 1 ванилия 1 ч.ч. сметана 2 с.л. пудра захар за захарния сироп: 300 мл вода 3 с.л. захар за глазурата: 100 г кулинарен шоколад 6 с.л. сметана 3 с.л. краве масло за украсата: 50 г кулинарен шоколад краве масло пудра захар безвредна боя шоколадови бисквити листа |
Яйцата се разбиват на пяна със захарта. Прибавя се на тънка струя млякото, в което предварително са размити нишестето, брашното и солта. Сместа се вари при непрекъснато бъркане докато се сгъсти. След това се оттегля от котлона и се разбърква енергично още 1-2 минути. Приготвеният крем се ароматизира с ванилията и се охлажда напълно. Сметаната се разбива с пудрата захар и се добавя към крема. Единият блат на тортата се напоява със захарен сироп, отгоре се слага от крема, върху него втория блат, напоява се, отгоре се слага останалия крем и третия блат, който също се напоява със сироп. Приготвяне на глазурата: Натрошете шоколада в купа. Разтопете маслото в микровълнова фурна или в малък съд на котлона и добавете сметаната. Излейте горещата смес върху шоколада и изчакайте 30 секунди. Разбъркайте до хомогенна смес. Топлата глазура се излива равномерно върху тортата и се заглажда с шпатула. Смесват се краве масло и пудра захар (към маслото постепенно се добавя захар и се бърка докато се получи смес, подходяща за шприцоване. Оцветява се с безвредна боя и се поставя в найлонова кесийка с отрязан връх или шприц. Шприцова се на розички върху тортата. Около 50 г кулинарен шоколад се разтопява в микровълнова фурна и като се охлади се слага в найлонова кесийка с отрязан връх. Върху алуминиево фолио се шприцоват формички, подобни на крило на пеперуда. Оставят се в хладилник за около 30 мин. и като се втвърдят се забождат в розичките на тортата. Отстрани тортата е украсена с шоколадови бисквити листа. |