www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 23 Септември 2013

Калцоне с патладжан, маслини и лук

Необходими продукти
за 3 броя
за тестото:

1 ч.чаша топла вода
1/3 кубче прясна мая
1 ч. лъж. сол
1 каф.лъж.захар
1 суп. лъжица олио
няколко капки оцет
1 суп. лъж.фино царевично брашно
бяло пшенично брашно колкото е необходимо за еластично тесто

продукти за плънката:
1 голям патладжан
1 глава лук
няколко маслини без костилки
черен пипер и сол на вкус
щипка лют червен пипер
щипка сух розмарин
2-3 суп. лъж. зехтин
3 суп. лъж. лютеница
1 прясно яйце

Тестото замесваме от изброените продукти. Завиваме с кърпа и оставяме да втаса.

Плънката приготвяме, като белим патладжана, посоляваме и заливаме с вода да се отдели горчивия сок. Нарязваме 1 глава лук. Отцеждаме патладжана от водата, измиваме и заедно с лука задушаваме в зехтин и малко вода до омекване. Добавяме маслините, магданоза, черен пипер, сол, лют червен пипер и розмарин. Оставяме плънката да се охлади.

Готовото втасало тесто разделяме на 3 топки и правим от всяка кръгла кора. Намазваме всяка половина с по 1 суп. лъж. лютеница, като оставяме по ръба около 1 или 2 см. Слагаме от плънката, намазваме ръбчето с яйце и прегъваме. Притискаме ръбчетата, за да се слепнат и да не изтече плънката при печене. Намазваме отгоре калцонето с разбито яйце. Печем до готовност. По желание може да сложим настърган кашкавал отгоре преди да извадим от фурната.