Публикувана от Илияна Димова на 23 Септември 2013
![]() | Необходими продукти за 3 броя за тестото: 1 ч.чаша топла вода 1/3 кубче прясна мая 1 ч. лъж. сол 1 каф.лъж.захар 1 суп. лъжица олио няколко капки оцет 1 суп. лъж.фино царевично брашно бяло пшенично брашно колкото е необходимо за еластично тесто продукти за плънката: 1 голям патладжан 1 глава лук няколко маслини без костилки черен пипер и сол на вкус щипка лют червен пипер щипка сух розмарин 2-3 суп. лъж. зехтин 3 суп. лъж. лютеница 1 прясно яйце |
Тестото замесваме от изброените продукти. Завиваме с кърпа и оставяме да втаса. Плънката приготвяме, като белим патладжана, посоляваме и заливаме с вода да се отдели горчивия сок. Нарязваме 1 глава лук. Отцеждаме патладжана от водата, измиваме и заедно с лука задушаваме в зехтин и малко вода до омекване. Добавяме маслините, магданоза, черен пипер, сол, лют червен пипер и розмарин. Оставяме плънката да се охлади. Готовото втасало тесто разделяме на 3 топки и правим от всяка кръгла кора. Намазваме всяка половина с по 1 суп. лъж. лютеница, като оставяме по ръба около 1 или 2 см. Слагаме от плънката, намазваме ръбчето с яйце и прегъваме. Притискаме ръбчетата, за да се слепнат и да не изтече плънката при печене. Намазваме отгоре калцонето с разбито яйце. Печем до готовност. По желание може да сложим настърган кашкавал отгоре преди да извадим от фурната. |