www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 19 Септември 2013

Ароматно хлебче със зехтин и чесън

Необходими продукти
500 гр. брашно
10 гр. прясна мая
4 с.л. кисело мляко
150 мл. хладка вода
2 яйца ( 1 жълтък за намазване )
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
чесън на прах
4 с.л. зехтин

Замесете тестото като:
Към пресятото брашно добавите солта и го разбъркате. В средата направете кладенче. В купа сложете маята и захарта с част от водата и оставете сместа да шупне. Към шупналата смес добавете останалите продукти (оцета, млякото, яйцата, олиото и останалата вода). Забъркайте каша, вземете купата и прибавяйте по  малко към брашното като месите до оформянето на гладко и пухкаво тесто. Оставете да втаса за 40 минути.

Готовото тесто разделете на 3 части. Всяка част разточете на тънка кора.

Всяка кора се намазва със смесения зехтин и чесън. Сложете корите една върху друга и завийте на руло, нарежете на триъгълници и подредете в продълговата форма. Намажете с разбития жълтък, по желание поръсете със семена. Оставете да втаса още 10 - 15 минути и печете до готовност. Готовото хлебче намажете с масло и завийте с чиста кърпа. Да ви е сладко!