www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 04 Септември 2013

Кокосова панакота със смокини

Необходими продукти
200 мл сметана
200 мл кокосово мляко
1/2 ч.ч пудра захар
2 ванилии
1 желатин
6-8 чаени бисквити
2 с.л счукани лешници (леко запечени предварително)
8-10 зрели смокини
сладко от смокини

Сметаната и млякото се загряват на котлона. Добавя се пудрата захар ванилията и се бърка, докато се разтопи, но да не завира. Свалете от огъня и добавете предварително накиснатия в 100 мл студена вода желатин (не е нужно да се разтваря на водна баня, от топлината ще се разтвори).

Оставете сместа в хладилника да стегне. След това го разбийте за кратко с миксера. На дъното на подходяща чаша натрошете 3-4 бисквити и поръсете с лешници. Изсипете 1-2 с.л от панакотения крем. Загладете леко и по стените на чашата, наредете половинки смокини. Допълнете чашата с крем, но внимавайте да не разместите смокините. Отгоре декорирайте с плодове от сладкото и за по-голям разкош, поръсете с цветна захар.