www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Илияна Димова на 29 Август 2013

Огретен от спанак, картофи, тиквички и грах

Необходими продукти
4-6 порции:
3-4 големи пресни картофа
1 ч.ч. пресен грах, почистен от шушулките
2 тиквички
1 стрък зелен лук
1 стрък зелен чесън
300-500 г пресен спанак
200 г извара
1 ч.чаша прясно мляко
2 яйца
1 суп.лъжица натурално нишесте
50 г настърган кашкавал
сол
черен пипер
куркума
1 стрък пресен копър
сминдух на вкус
щипка червен пипер
5 суп.лъжици зехтин
краве масло

Измиваме, белим картофите, нарязваме на кръгчета и сваряваме. Отцеждаме от водата.

В тенджерка със зехтин слагаме граха, спанака, нарязаните лук, чесън и 1 ч.чашка вода. Овкусяваме с черен пипер, сол, сминдух и щипка червен пипер. Задушаваме докато омекнат и останат на мазнина.

В тавичка, намазана с мазнина нареждаме картофите. Върху тях сипваме и разпределяме равномерно граха и спанака.

В купа настъргваме обелените тиквички. Към тях прибавяме разбитите яйца с прясното мляко. Сипваме изварата и настъргания кашкавал и нарязания ситно копър. Прибавяме 1 суп. лъжица натурално нишесте, куркума и сол на вкус. Разбъркваме всичко добре и изливаме върху зеленчуците в тавичката. Разклащаме леко, за да се разпредели поливката с тиквичките навсякъде. Отгоре подреждаме парченца краве масло и запичаме във фурна до готовност, да се образува златиста коричка и да ухае апетитно .