www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Живка Андонова на 12 Октомври 2011

Телешко със спанак и ориз

Необходими продукти
750 грама телешко месо
1 килограм спанак
1 чаена чаша ориз
1 кафеена чашка олио
4-5 стръка зелен кромид лук
3 моркова
сол
джоджен
млян черен пипер
червен пипер на вкус

Месото се нарязва на едри парчета, запържва се леко в част от мазнината, така че соковете му да се запечатат, когато се зачерви леко се посолява и се поръсва с черен и червен пипер. При месото се слагат нарязаните на кубчета моркови и се наливат 3 чаени чаши вода, след това се оставя да се свари на умерен огън. През това време спанакът се почиства и измива добре на обилно течаща вода и се попарва във вряща вода за около 5 минути. Отцежда се и се нарязва на ситно, лукът се почиства, измива и също се нарязва на дребно. В останалото олио се запържва почистеният и измит ориз, заедно с него се запържват и вече подготвените спанак и лук, поставя се и свареното междувременно месо. Всичко се залива с останалия при варенето на месото бульон, като се допълва с вода ако е необходимо, така че общото количество на течността да е 3 чаени чаши. Ястието се посолява, ако е необходимо, добавя се нарязаният джоджен и се слага в тава. Пече се във фурна на 250 градуса докато оризът попие напълно всичката течност.