Публикувана от Ивелина Станчева на 18 Август 2013
![]() | Необходими продукти 5 яйца 1 ч.ч захар 1 1/2 ч.ч брашно 1 бакпулвер 2-3 с.л какао ванилия за заливката: 2 кофички гъсто кисело мляко пудра захар на вкус плодовете от един буркан компот от кайсии 450-500 мл сок от компота 1 1/2 - 2 пакетчета желатин (1 ч.ч = 200 мл) |
Яйцата се разбиват със захарта до увеличаване на обема им 2-3 пъти /с миксер/. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера, какаото и ванилията. Сместа се изсипва в по-голяма тавичка, намазана с олио и посипана с брашно. Пече се 20-30 мин в предварително загрята фурна. След изваждане от фурната веднага се надупчва с вилица навсякъде и се залива с предварително подсладеното на вкус кисело мляко. Отгоре се поръсва с настърган шоколад по желание. Тавата се слага в хладилник за 40 мин. При престоя блатът се напоява от киселото мляко, а отгоре се образува слой като от сметана. През това време се отцеждат плодовете от компота, като сокът се запазва. Изсипва се желатина в него и леко се нагрява в МВ печка до разтапянето му. Не трябва за завира! Сладкишът се нарязва на парчета - пастички. Отцедените кайсии се нареждат върху глазурата от кисело мляко и върху тях внимателно със супена лъжица се разнася поизстиналия сок с желатина. Оставя се в хладилник за около 1 час да желира. |