Публикувана от Живка Андонова на 12 Октомври 2011
![]() | Необходими продукти 3-4 тиквички, млади без семена 2 -3 стръка зелен лук 1 стрък зелен чесън 1 яйце 5-6 стръка копър 5-6 стръка магданоз 100 гр сирене 1 к. ч. галета или царевично брашно олио за пържене |
Тиквичките се измиват, обелват се съвесем тънко и се настъргват на едро ренде. Поставят се за 15 -20 мин в гевгир да се отцедят, а след това се изтискват и с ръце. В голяма купа се нарязват на ситно зеления лук, зеления чесън (или 1-2 скилидки чесън), копъра, магданоза и се омесват с изцедените тиквички. Добавят се яйцето, сиренето и галетата (или царевичното брашно). От сместа се оформят кюфтета. Оформените кюфтета се слагат за 20 минути във фризера да стегнат. Проверен метод - така зеленчуковите кюфтета поемат по-малко мазнина при пърженето. Пържат се в предварително сгорещено олио до златисто от двете страни. Кюфтета от тиквички се съчетават много добре с кисело мялко, разбито със счукан чесън, копър и магданоз. |