www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Живка Андонова на 12 Октомври 2011

Кюфтета от тиквички и зелени подправки

Необходими продукти
3-4 тиквички, млади без семена
2 -3 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
1 яйце
5-6 стръка копър
5-6 стръка магданоз
100 гр сирене
1 к. ч. галета или царевично брашно
олио за пържене

Тиквичките се измиват, обелват се съвесем тънко и се настъргват на едро ренде. Поставят се за 15 -20 мин в гевгир да се отцедят, а след това се изтискват и с ръце. В голяма купа се нарязват на ситно зеления лук, зеления чесън (или 1-2 скилидки чесън), копъра, магданоза и се омесват с изцедените тиквички. Добавят се яйцето, сиренето и галетата (или царевичното брашно). От сместа се оформят кюфтета. Оформените кюфтета се слагат за 20 минути във фризера да стегнат. Проверен метод - така зеленчуковите кюфтета поемат по-малко мазнина при пърженето. Пържат се в предварително сгорещено олио до златисто от двете страни. Кюфтета от тиквички се съчетават много добре с кисело мялко, разбито със счукан чесън, копър и магданоз.