www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Добринка Петкова на 14 Август 2013

Шоколадово-кайсиева торта

Необходими продукти
за блатовете:
4 яйца
1 ч. ч. захар
6 с. л. олио
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 с. л. какао
6 с. л. прясно мляко

за крема:
200 г течен шоколад
250 мл разбита сметана
1/2 бурканче сладко от кайсии
какао за поръсване

Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват с 1/3 от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата захар, добавя се олиото и белтъците, като разбърквате с шпатула. Добавете и пресятото брашно с бакпулвера постепенно, като бъркате на ръка.

Прясното мляко стоплете и разтворете какаото в него. Оставете леко да се охлади и го прибавете към сместа. Разбъркайте добре и разделете сместа в две форми, покрити с хартия за печене.

Печете на 180 градуса около 25-30 минути (зависи от фурната) не ги препичайте. Оставете да се охладят.

Разбийте сметаната и добавете шоколада. Смесете добре. Поставете единия блат в чиния и го намажете със сладкото, отгоре покрийте с крем и похлупете с другият блат (сиропирах го 3-4 с. л. с компот от кайсии). Намажете цялата торта с останалият крем и украсете по желание.