Публикувана от Добринка Петкова на 14 Август 2013
![]() | Необходими продукти за блатовете: 4 яйца 1 ч. ч. захар 6 с. л. олио 1 и 1/2 ч. ч. брашно 1 бакпулвер 1 с. л. какао 6 с. л. прясно мляко за крема: 200 г течен шоколад 250 мл разбита сметана 1/2 бурканче сладко от кайсии какао за поръсване |
Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват с 1/3 от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата захар, добавя се олиото и белтъците, като разбърквате с шпатула. Добавете и пресятото брашно с бакпулвера постепенно, като бъркате на ръка. Прясното мляко стоплете и разтворете какаото в него. Оставете леко да се охлади и го прибавете към сместа. Разбъркайте добре и разделете сместа в две форми, покрити с хартия за печене. Печете на 180 градуса около 25-30 минути (зависи от фурната) не ги препичайте. Оставете да се охладят. Разбийте сметаната и добавете шоколада. Смесете добре. Поставете единия блат в чиния и го намажете със сладкото, отгоре покрийте с крем и похлупете с другият блат (сиропирах го 3-4 с. л. с компот от кайсии). Намажете цялата торта с останалият крем и украсете по желание. |