Публикувана от Живка Андонова на 12 Октомври 2011
![]() | Необходими продукти 500 гр. кайма 80 гр. мазнина 200 гр. листа от лапад 1 глава лук 60 гр. ориз магданоз сол, черен пипер Продукти за млечен сос: 40 гр. краве масло 3 с.л. брашно 2 ч.ч. прясно мляко 2 жълтъка 1/2 ч.л. сол |
Нарязаният лук на дребно се пържи в мазнината. Прибавя се смляното месо и се пържи до готовност. Слагат се оризът, солта, черният пипер и нарязаният на дребно магданоз. Вари се до сваряването на ориза. С полученото се правят сарми, като върху дланта се слага попареният лист лапад с лицевата страна наопаки, слага се от плънката и се увива руло. Сармите се нареждат в плитка тенджера. Готовите сарми се поднасят с млечен сос. Начин на приготвяне на млечния сос: Кравето масло се слага в тиган да се разтопи. Брашното се разтваря в 150 мл хладка вода да стане на каша. Когато маслото се разтопи се добавя брашнената каша и се бърка непрекъснато. За малко тигана се оттегля от огъня. Налива се прясно мляко и съдът отново се връща на котлона. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като стане готов се сваля от огъня. Поръсва се сол и се добавят двата жълтъка. Бърка се с лъжицата докато се получи еднородна смес. |