www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Живка Андонова на 12 Октомври 2011

Сарми от лапад в млечен сос

Необходими продукти
500 гр. кайма
80 гр. мазнина
200 гр. листа от лапад
1 глава лук
60 гр. ориз
магданоз
сол, черен пипер

Продукти за млечен сос:
40 гр. краве масло
3 с.л. брашно
2 ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка
1/2 ч.л. сол

Нарязаният лук на дребно се пържи в мазнината. Прибавя се смляното месо и се пържи до готовност. Слагат се оризът, солта, черният пипер и нарязаният на дребно магданоз. Вари се до сваряването на ориза. С полученото се правят сарми, като върху дланта се слага попареният лист лапад с лицевата страна наопаки, слага се от плънката и се увива руло. Сармите се нареждат в плитка тенджера. Готовите сарми се поднасят с млечен сос.

Начин на приготвяне на млечния сос:

Кравето масло се слага в тиган да се разтопи. Брашното се разтваря в 150 мл хладка вода да стане на каша. Когато маслото се разтопи се добавя брашнената каша и се бърка непрекъснато. За малко тигана се оттегля от огъня. Налива се прясно мляко и съдът отново се връща на котлона. Бърка се непрекъснато с дървена лъжица. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като стане готов се сваля от огъня. Поръсва се сол и се добавят двата жълтъка. Бърка се с лъжицата докато се получи еднородна смес.