Публикувана от Диана Димитрова на 10 Август 2013
![]() | Необходими продукти за тестото: 200 гр. олио 2 яйца 1 с. л. захар щипка сол 1 ч. ч. прясно мляко 20 г мая брашно до нужната гъстота (около 4 ч.ч.) шарена сол (по желание) 5 кренвирша |
Маята се разтваря в малко топло мляко. Прибавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява. Прибавят се 1 яйце и 1 белтък (жълтъкът ще оставим за намазване на кренвиршките), мазнината, останалото мляко и бухналата мая. Замесва се меко тесто и се разделя на няколко топки, които се разточват на кори с дебелина 5 мм. Кренвиршите нарязваме на половина и всяка половина на 4 равни части. Тестото нарязваме на правоъгълници, които да бъдат дълги колкото е дължината на парчето кренвирш. Поставяме кренвирша в средата на правоъгълника и от двете му страни нарязваме тестото на ивици. По желание може да посолим с шарена сол. Започваме да плетем, като вземаме една ивица от едната страна, върху нея ивица от другата страна и така редуваме. Получава се плитка. Поставяме в тавичката и я намазваме с разбит жълтък. Така процедираме с цялото тесто. Изпичат се за 15 мин. на 250 градуса. |