Публикувана от Диана Димитрова на 04 Август 2013
![]() | Необходими продукти за тестото: 1 и 1/2 ч.ч. брашно 1 масло (125 г) 1 ч.л. сол 3 с.л. прясно мляко 1 яйце за плънката: 200 г спанак 250 г пресни печурки 2 стръка зелен лук 200 мл. готварска сметана 3 яйца 100 г сирене 100 г настърган кашкавал сол черен пипер 3 с.л. олио |
От маслото, брашното, солта, яйцето и прясното мляко се омесва гладко тесто. То се разточва и налага върху намаслена форма за киш, или кръгла тавичка. Изпича се на 180 градуса до готовност, като е желателно да се постави тежест върху него, за да не се надигне при печенето. Изважда се от фурната и се оставя настрани. Зеленият лук се нарязва на колелца и заедно с нарязаните на полумесеци гъби се задушават в малко олио. Добавя се размразеният и нарязан на много ситно спанак. Плънката се запържва, докато гъбите омекнат напълно и течността от тях и спанака изври. Посолява се и се оставя да се охлади. В купа се разбиват 3 яйца със сметаната и се добавят настърганият кашкавал и натрошеното сирене. Прибавят се и охладените спанак и гъби. Плънката се разбърква много добре и се изсипва във формата за киша върху изпеченото тесто. Заглажда се и се пече при 180 градуса до готовност. Кишът е вкусен и топъл, и студен. Добър апетит! |