www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 01 Август 2013

Сметанова торта с карамелизирани орехи

Необходими продукти
за блата:
6 яйца
1 1/2 ч .ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно

за крема:
1 л течна сметана

за сиропа:
1/2 ч.ч. захар 1 ч.ч. вода

за карамела:
1 1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
200 гр орехи

Отделете белтъците от жълтъците и прибавете захарта. Разбийте на гъста пяна с миксер. Прибавете жълтъците и продължавайте да разбивате до готовност. Добавете брашното и разбъркайте. Разделете сместа на три части и изпечете върху домакинска хартия.

Сиропирайте леко блатовете със захарния сироп. Разбийте сметаната с миксер и слепете блатовете. Направете карамел, като разтопите захарта с водата. Преди да свалите сместа от котлона, добавете натрошените орехови ядки. Оставете леко да се охлади и залейте горния блат на тортата. Охладете за около час в хладилник преди консумация.