www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Веселина Константинова на 08 Юли 2013

Свежа лимонова торта

Необходими продукти
за блата:
4 яйца
9 с.л. захар
9 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
кората на един лимон

за крема:
250 мл вода
сокът на един лимон
5 с.л. брашно
5 с.л. захар
2 жълтъка

за глазурата:

2 белтъка
4 с.л. пудра захар

за гарниране:
орехови ядки
лимонови корички
мента

За блата: Разбийте белтъците със захарта с миксер. Прибавете постепенно жълтъците и продължавайте да разбивате. Прибавете лъжица по лъжица брашното, заедно с бакпулвера и разбъркайте до хомогенна смес. Прибавете настърганата кора на един лимон. Върху хартия за печене, изпечете два блата, като разделите сместа.

За крема: Във вряща вода добавете сока на един лимон и захарта. На тънка струйка прибавяйте размитото в малко вода брашно и бъркайте до сгъстяване. Свалете крема от котлона и прибавете жълтъците. Разбъркайте и оставете крема да се охлади.

За глазурата:
Разбийте белтъците с пудрата захар с миксер до сгъстяване. Сглобете тортата, като намажете блатовете с крема и ги слепите. Намажете и отгоре. Изсипете глазурата и загладете. Гарнирайте с орехови ядки, лимонови корички и свежа мента или маточина.