Публикувана от Веселина Константинова на 08 Юли 2013
![]() | Необходими продукти за блата: 4 яйца 9 с.л. захар 9 с.л. брашно 1/2 пакетче бакпулвер кората на един лимон за крема: 250 мл вода сокът на един лимон 5 с.л. брашно 5 с.л. захар 2 жълтъка за глазурата: 2 белтъка 4 с.л. пудра захар за гарниране: орехови ядки лимонови корички мента |
За блата: Разбийте белтъците със захарта с миксер. Прибавете постепенно жълтъците и продължавайте да разбивате. Прибавете лъжица по лъжица брашното, заедно с бакпулвера и разбъркайте до хомогенна смес. Прибавете настърганата кора на един лимон. Върху хартия за печене, изпечете два блата, като разделите сместа. За крема: Във вряща вода добавете сока на един лимон и захарта. На тънка струйка прибавяйте размитото в малко вода брашно и бъркайте до сгъстяване. Свалете крема от котлона и прибавете жълтъците. Разбъркайте и оставете крема да се охлади. За глазурата: Разбийте белтъците с пудрата захар с миксер до сгъстяване. Сглобете тортата, като намажете блатовете с крема и ги слепите. Намажете и отгоре. Изсипете глазурата и загладете. Гарнирайте с орехови ядки, лимонови корички и свежа мента или маточина. |