Публикувана от Сия Рибагина на 08 Юли 2013
![]() | Необходими продукти 1/2 бр.лимон 2 ч.ч.орехови ядки смлени 3 бр.яйца 4 ч.ч.вода 4 ч.ч.захар 1 ч.л.сол 1 ч.л.оцет 200 мл олио 125 гр.краве масло 10 гр.бакпулвер 250 мл краве прясно мляко 200 гр.царевично нишесте 1 кг брашно тип 500 |
Замесва се меко тесто от брашно, прясно мляко, яйца, оцет, сол, бакпулвер и олио. Прави се на руло и се разделя на 21 части. От всяка част се прави тънка кора с големината на чиния (около 1 педя). Разделят се на три групи с по седем кори. Започва се с първата група - слага се първата кора на кухненския плот, ръси се с царевично нишесте, слага се друга върху нея, пак нишесте и така всичките седем, след което се разточват на една голяма кора. Намаслява се дъното на тава (38-40см), слага се голямата кора, поръсва се с орехите. Действието се повтаря с останалите две групи – кора, нишесте, кора...Точи се на една голяма и се слага върху долната в тавата, поръсва се пак с орехи. Следва третата група, процедурата е същата. Разточват се на една голяма кора, която се слага в тавата. Нарязва се и се пече до златисто на 170 С. Приготвя се сироп от захарта и водата, заедно със сока на половин лимон. С този сироп се залива изстиналата баклава. |