www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Сия Рибагина на 08 Юли 2013

Турска баклава

Необходими продукти
1/2 бр.лимон
2 ч.ч.орехови ядки смлени
3 бр.яйца
4 ч.ч.вода
4 ч.ч.захар
1 ч.л.сол
1 ч.л.оцет
200 мл олио
125 гр.краве масло
10 гр.бакпулвер
250 мл краве прясно мляко
200 гр.царевично нишесте
1 кг брашно тип 500

Замесва се меко тесто от брашно, прясно мляко, яйца, оцет, сол, бакпулвер и олио. Прави се на руло и се разделя на 21 части. От всяка част се прави тънка кора с големината на чиния (около 1 педя). Разделят се на три групи с по седем кори.

Започва се с първата група - слага се първата кора на кухненския плот, ръси се с царевично нишесте, слага се друга върху нея, пак нишесте и така всичките седем, след което се разточват на една голяма кора.

Намаслява се дъното на тава (38-40см), слага се голямата кора, поръсва се с орехите. Действието се повтаря с останалите две групи – кора, нишесте, кора...Точи се на една голяма и се слага върху долната в тавата, поръсва се пак с орехи. Следва третата група, процедурата е същата. Разточват се на една голяма кора, която се слага в тавата. Нарязва се и се пече до златисто на 170 С.

Приготвя се сироп от захарта и водата, заедно със сока на половин лимон. С този сироп се залива изстиналата баклава.