Публикувана от Добринка Петкова на 28 Юни 2013
![]() | Необходими продукти за блатовете: 12 яйца 300 г захар 3 с. л. олио 300 г брашно 3 с. л. какао за пълнежа: 50 г лешници 200 г бял шоколад 1 опаковка вафлени пурички с пълнеж от кайсия за крема: 300 мл разбита сметана 4-5 с. л. пудра захар 1 разтопен черен шоколад за сиропиране: 250-300 мл прясно сварено какао със захар и прясно мляко за декорация: 50 г течен шоколад Финети шоколадови пурички шоколадови топчета разбита сметана |
Всеки блат (4 яйца, 100 г захар, 1 с. л. олио, 100 г брашно и 1 с. л. какао) се прави поотделно, като се разделят белтъците от жълтъците и се разбиват на сняг. Към тях се прибавя постепенно захарта. След това един по един жълтъците и олиото. Добавете и пресятото брашно с какаото, като разбърквате внимателно на ръка. Печете на 180 градуса, около 15-20 минути. Така направете и другите два блата. Оставете ги да се охладят. През това време натрошете лешниците на едро и ги запечете за кратко. Разтопете на водна баня белият шоколад и го изсипете при готовите лешници. Изсипете в подходяща чиния и оставете във фризера да се стегне. Разбийте сметаната с пудрата захар и към нея прибавете разтопеният шоколад. Разбъркайте добре.Сварете какаото и го оставете да се охлади. Поставете единия блат във формата, в която сте пекли (със свалящи се стени). Сиропирайте го с какаото, намажете с течен шоколад. Отгоре поръсете с лешниците с белия шоколад и натрошете пуричките с кайсиев пълнеж. Покрийте с вторият блат, сиропирайте и изсипете крема. Загладете добре и покрийте с третия блат, сиропирайте и него. Оставете в хладилника за 1-2 часа, махнете стените на формата. Преместете внимателно тортата върху подходящ поднос и я намажете с разбита с малко пудра захар сметана. Украсете с пурички, топчета и розички от сметана, смесена с течен шоколад или по ваш вкус. |