www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 24 Юни 2013

Погача

Необходими продукти
800 г брашно
3 с. л. заквасена сметана
20 г прясна мая
1 ч. л. захар
1 с. л. сол
200 мл прясно топло мляко
100 мл топла вода
2 яйца
2 с. л. олио
2 с. л. оцет

Пресява се брашното и към него се добавят: предварително шупналата мая, смесена със захарта и водата, заквасената сметана, яйцата (без 1 жълтък той е за намазване), оцета, олиото, солта, и прясното мляко.

Замесва се средно меко тесто, оформя се на топка, намазва се с олио и се покрива с кърпа да втаса за около 40-50 минути на топло.

След като е втасало, тестото се разделя на 8 части, 7 от тях се разточват на тънки кори и на всяка кора се правят по 4 разреза. След това се навива на руло, а след това се завива на венец, така се прави със 7-те топки и се редят в намазана с олио тава.

8-та топка разточих на тънка кора и от нея изрязах 20 кръгчета с помощта на чаша. Вземам 5 кръгчета и ги подреждам едно под друго като леко ги застъпвам, разрязвам на две части по дължина и всяка част навивам на руло, така се получават розичките.

Подреждам ги в средата на всеки от седемте венеца, маже се с разбит жълтък и се оставя да втаса за още 15 минути. Пече се в умерена фурна за 40-45 минути.