www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Анелия Терзиева на 02 Юни 2013

Солен пай

Необходими продукти
1 пакет готови кори (в зависимост от тавата може да се използват и по-малко )
400 гр. гъби
100 гр. пушено пилешко филе
1 кутия заквасена сметана (400 гр.)
2 яйца
200 гр. пушен кашкавал (или друго подобно сирене)
1/2 връзка зелен лук
магданоз
масло за намазване
сол и черен пипер на вкус

Запържваме нарязаните на ситно лук и гъби докато се задушат. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Добавяме нарязаното на кубчета пушено филе и магданоза и оставяме плънката настрани за да изстине малко.

Разбиваме яйцата и сметаната с миксер. Към тях добавяме настъргания кашкавал и разбъркваме. Разтапяме малко масло (около половин пакетче ) и намазваме дъното на кръгла тава. Подреждаме корите една по една, така че да се застъпват и краищата им да излизат извън тавата, като намазваме всяка от тях обилно с масло. Така подреждаме половината кори. Слагаме плънката върху корите и я заливаме с млечно-яйчената смес. Затваряме навътре стърчащите краища на корите и покриваме с останалите кори отгоре. Печем пая в предварително загрята фурна докато стане златист. Поднасяме със салата и охладено бяло (сухо) вино.