www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от Цветослава Киркова на 01 Юни 2013

Пита с кашкавал

Необходими продукти
900 гр. брашно
20 гр. прясна мая
2 яйца (1 жълтък за намазване)
300 мл. топла вода
3 с.л. заквасена сметана
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 к.л. оцет
4 с.л. разтопено масло
150 гр. рендосан кашкавал за поръсване между корите
олио за намазване

Замесва се тестото от пресятото брашно. В средата се прави кладенче. Там се слагат предварително шупналата мая със захарта и малко вода, яйцата без един жълтък, оцета, маслото и водата, заквасената сметана. Меси се средно меко тесто. Оставя се да втаса за 45 минути на топло (тестото се намазва с олио и му се прави дупка с пръст във средата).

След като втаса се разделя на 3 части. Всяка се разточва на тънка кора. Слага се едната кора, маже се с олио, поръсва се с кашкавал, слага се втората и пак така. Последната кора не се маже с масло и не се поръсва с кашкавал. Навива се на руло, реже се на парчета и се подрежда в тава като леко се застъпва. Маже се с разбит жълтък с малко олио. Оставя се да втаса за още 15 минути и се пече в умерена фурна. Изважда се и се намазва с масло или маргарин. Става невероятно мека и вкусна.