Публикувана от Цветослава Киркова на 01 Юни 2013
![]() | Необходими продукти 700 гр. брашно 20 гр. прясна мая 300 мл. топло прясно мляко 3 с.л. заквасена сметана 1 яйце (жълтъкът е за намазване) 3 с.л. разтопено масло 1 с.л. сол 1 к.л. оцет 1 ч.л. захар |
В купа слагаме предварително шупналата мая с малко мляко и захарта, добавяме белтъка, оцета, заквасената сметана, маслото, млякото и малко от брашното ( 100 гр.). Другото брашно пресяваме със солта и в средата правим кладенче, там малко по малко изсипваме сместа от купата, до омесване на тестото. Оставяме да втаса за 45 минути на топло. Разделяме на 4 части, като 3 по - големи да са еднакви по големина, четвъртата да е по - малка от тях. Вземаме трите топки и всяка разточваме на кора, слагаме ги една върху друга като по между им мажем с олио, последната кора не се маже, завиваме на руло и режем на парчета, а парчетата на триъгълници. Подреждаме ги в тава, намазана с олио по следния начин: един път с върха навътре, след това с върха навън ( както е на снимката). Четвъртата топка разточваме на кора, и от кората изрязваме кръгчета с помощта на малка чаша (кафена) 15 кръгчета общо. Вземаме кръгчетата 5 по 5 - редим ги едно под друго като ги застъпваме на половина, навиваме на руло и режем на две части (получават се розичките), подреждаме ги в центъра на тавата, мажем питата с разбития с малко олио жълтък, поръсваме с маково семе, и оставяме да втаса за 20 минути. Печем на 200 градуса (в зависимост от фурната), изваждаме и мажем с масло. |