www.Az-gotvia.bg - Сайт за изпитани рецепти и кулинарни изкушения

Публикувана от ЛЮБКА ПЕРЧЕКЛИЙСКА на 19 Май 2013

Козунак без яйца

Необходими продукти
1 кг брашно
1 ч.ч. захар
150 г олио
30 г мая за хляб
1 и 1/2 ч.ч. лимонада (затоплена)
кората от 1 лимон

Маята се разтваря с 1 с.л. захар, 1 с.л. лимонада и малко брашно. Слага се на топло на шупне. Захарта се разтваря в лимонадата и с останалите продукти (като лимоновата кора е настъргана) и с готовата мая се замесва тесто, което се слага на топло да втаса. След това тестото се разделя на 2 части, а всяка част на 3 парчета. Парчетата тесто се раздърпват на ленти и се изплитат на плетеници. Слагат се в намаслени тавички и се оставят на топло да втасат. След като тестото се надигне, се намазва с прясно мляко и се поръсва с кристална захар. Пече се в предварително затоплена силна фурна.